Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  In memoriam Szabolcs István
  2019.05.16. - MTTT - Hírkategória: Általános

  A Társaság Vezetősége szomorú szívvel tudatja, hogy előző elnöke, Prof. Dr. Szabolcs István elhunyt.

  Emlékét kegyelettel megőrizzük, tisztelettel emlékezünk  szakmai pályafutására.

  Dr. SZABOLCS ISTVÁN 1948-2019 belgyógyász és endokrinológus szakorvos, akadémiai doktor, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar volt tudományos dékán-helyettese, az Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék volt tanszékvezető egyetemi tanára.

  Orvosegyetemi diplomáját a Sztavropoli Orvosi Egyetemen (Oroszország) szerezte. 1983.-ban kandidátusi fokozatot szerzett és 1995-ben habilitált a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd 1997-ben az akadémiai doktori címet is megszerezte. Két évet töltött a Düsseldorfi Egyetemen Humboldt-ösztöndíjasként. Az Orvostovábbképző Intézetben kezdett dolgozni, majd annak jogutód intézményeiben (OTE, HIETE, OGYI) végül az Állami Egészségügyi Központ endokrinológia osztály főorvosaként végezte gyógyító tevékenységét. 2002-től egyetemi tanárként nyugdíjba vonulásáig a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék vezetője is volt.

  Kiemelkedő szerepe volt a Táplálkozástudományi szakemberképzés MSc szak tantervének kialakításában amelynek eredményeként a Kar első mesterszaka indulhatott meg a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös képzés formájában.

  Mint tudományos dékánhelyettes koordinálta a Kar tudományos tevékenységét, részt vett a SE Doktori Iskola munkájában, tagja volt az SE Doktori Tanácsának. Közreműködésével a Patológiai Doktori Iskola keretében Egészségtudományi Kutatások címmel doktori program létesült, melynek programvezetője lett. Ezzel a Semmelweis Egyetem a kísérletes és klinikai orvostudomány mellett 2011-től doktorképzési akkreditációt nyert az egészségtudományok területén is.

  Dr. Szabolcs István a táplálkozástudomány és az endokrinológia szakterület tapasztalt, széles látókörű tudományos művelőjeként részt vett az ETT és OTKA pályázatok klinikai és experimentális pajzsmirigykutatások továbbá a polycytás ovarium szindróma témakört érintő kutatásokban.

  Figyelemmel kísérte a fiatal kutatókat, részt vett a kari TDK munkában. Támogatta a tanszékén dolgozó oktatók tudományos tevékenységét, vezetése alatt 9 fő oktató szerzett PhD fokozatot.

  Szabolcs professzor úr széles szakmai és társadalmi tevékenységet folytatott, több hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, vezetőségi tagja és elnöke volt, valamint részt vett hazai és nemzetközi folyóiratok szerkesztőbizottsági munkájában.

  Dr. Szabolcs Istvánt példamutató emberi tulajdonságai és szakmai tapasztalata miatt munkatársai és hallgatói tisztelték, becsülték, felnéztek rá.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza a hírekhez

Vándorgyűlés Szeged, 2022. október 20-22.  
PhD konferencia 2023
PhD konferencia 2023