Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Beszámoló a World Congress of Clinical Nutrition-ról
  2018.12.04. - MTTT - Hírkategória: Általános

  Budapest után 2018-ban a nyugat-indiai Ahmedabad (Gujarat állam) adott helyet az idei WCCN-nek. Mint azt már megszoktuk, érdekes, szerteágazó programot állítottak össze a helyi szervezők.

  Az előadások 3 napon át, két szekcióban folytak, az egyik szekció lényegében a gyakorló táplálkozási szakembereknek (dietetikusok) szólt, a másikba inkább a táplálásra és mesterséges táplálásra vonatkozó részletes kutatói és  átfogóbb oktatói előadásokat soroltak be. A bő program jelen ismertetés keretében nem foglalható össze, de ízelítőként – időrendtől függetlenül – néhány kiemelkedő előadásra utalok a következőkben:

  Az idei kongresszust az én előadásom nyitotta meg, mely a parenterális táplálás gyógyszerészi kihívásairól szólt (interakciók, inkompatibilitások). Ezt G. Rao amerikai előadó követte a tápanyagok sejt-jelrendszerekre kifejtett hatásairól, majd a táplálkozás-mortalitás összefüggései (RB Singh) zárták a kezdő, plenáris szekciót. Mint az idei MTTT konferencián is, Ahmedabadban is téma volt az AGE (Advanced Glycation Endproduct) és az akrilamid-képződés az élelmiszerekben. Egyelőre kevés távol-keleti ország vezetett be az élelmiszerekben fellelhető akrilamid, ill. más Maillard-reakció termékre vonatkozó határértékeket és hatósági szabályozást, de efelé mutat a tendencia. Több előadás foglalkozott konkrét betegség (pl. a diabétesz, a COPD, a krónikus vesebetegség, stb.) és a táplálkozás összefüggéseivel. Buttar professzor tehén-kolostrumról tartott elődása és OK Gupta dr. flavonoidokról,  ill. a nobiletinről és a zöld teáról tartott értekezése is nagyon lekötötte a hallgatóságot. A japán Watanabe professzor egy új fejlesztésű és nagy reményekre feljogosító „medical rice” azaz orvosi rizsfajtának a tesztelése során tapasztalt humán egészség-előnyöket mutatta be. Nagy érdeklődés kísérte és vita követte Amit K. De professzor előadását a keleti fűszerek élettani hatásairól és az ezek rendszeres alkalmazásával a szervezetbe bevitt mikronutriensekről. A kalkuttai professzor elismert szakértője e területnek, több könyve is jelent meg e témában. Ugyancsak nagy figyelem övezte Geeta Dharmati professzor asszony sok példával és szemléltető ábrával tűzdelt, a nutrigenomika fejlődését bemutató előadását is. Továbbá a mumbai S Joshi professzor gyógyszer-étrend interakciókról szóló előadása is sok hallgatót vonzott. Általában megállapítható, hogy a hallgatóság minden szekcióban nagyon aktív volt, sok hozzászólás és intenzív vita követte az előadásokat, így az üléselnököknek számos alkalommal kellett megalkudni a program időbetartását illetően. [Az előadás-anyagok jelentős része – az ígéretek szerint kb. 1 hónap elteltével – elérhető lesz majd az interneten (www.22nd WCCN.com), egyelőre azonban még csak a kongresszusi meghívó (az is hibás adatokkal és előadókkal) található meg a honlapon. Azt is tudni kell azonban, hogy az ottani ígéreteket kellő kritikával kell fogadni…]

   A rendezvény valamivel több, mint 300, többnyire indiai résztvevővel zajlott, de a távol-keletről, az USA-ból, Kanadából és az Európai Unióból is voltak előadók. Sajnos az Orosz vendégek a kései vízumigénylés miatt nem vettek részt a kongresszuson, pedig a jövő évi WCCN náluk kerül megrendezésre (nem Moszkvában, hanem Vladimirban, előre láthatólag júniusban), mielőtt 2020-ban Krakkóban találkoznak a WCCN résztvevői.

  A mostani rendezvény helyszíne Gujarat állam fővárosa volt. Ez az állam India egyik leggazdagabb állama, ugyanis sokáig vezetett a gyapot-, a földimogyoró-olaj és dohánytermesztésben. Maga a város Budapest méretű, erősen fejlődő egyetemi város, persze, nem európai normák szerint véve. Mint nagyon sok indiai település, ez is hatalmas területen fekszik, eléggé szellős a beépítettsége, ezért bármit meg akar nézni a látogató, hosszú kilométereket kell utazni, leginkább motoros riksával, ami a helyi közlekedés legelterjedtebb eszköze. A közlekedést sem úgy kell felfogni, mint Európában vagy Amerikában. Itt minden zajos (mindenki dudál) és zsúfolt (4 sávon 7 sornyi közlekedési eszköz), előnyt pedig az élvez, akinek az „orra” előrébb van… Fontos tudni a városról, hogy első egyetemét M. Gandhi alapította 1920-ban. Azóta a város – a maga módján – óriásit fejlődött, de „belvárosa” ma is tele van apró boltocskákkal, kereskedésekkel, étkezdékkel és mozgó árusokkal, noha már itt is az elektronika, ill. az információtechnológia tekinthető húzó ágazatnak, a mezőgazdasági feldolgozóipar előtt. Európai szemmel nézve ez egészen más világ és a lakosság életvitele, mentalitása valamint napi kapcsolatrendszere is alapvetően eltérő az itthon megszokottól. Nem véletlen a világba belekiáltott hirdetési szlogenjük: „Incredible India”

   

  dr. Télessy István

Vissza a hírekhez

21. World Congress of Clinical Nutrition

Rövid beszámoló a konferenciáról

Megújult az MTTT weboldala!

Tisztelt Tagtársak!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk weboldala külalakjában és funkcionalitásában is megújult. Reméljük, hogy új honlapunk elnyeri tetszésüket és oldalunk rendszeres látogatói között üdvözölhetjük Önöket a továbbiakban is.

Vándorgyűlés2018. október 4-6. Helyszín: Balneo Hotel Zsori Thermal & Welness, Mezőkövesd