Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK


Hírkategória: Általános
  • Figyelem!

    A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

    Rövid beszámoló a 2017 október 6-8 között Budapesten megtartott "21TH WORLD CONGRESS OF CLINICAL NUTRITION”-ról
    2017.11.03. - MTTT - Hírkategória: Általános

    A World Congress of Clinical Nutrition 4 év után tért vissza Európába. A WCCN kongresszus főleg egészségügyi, agrár és élelmiszeripari kutatók és oktatók találkozója, akik az egészséges humán (azaz klinikai) táplálás kérdéskörét tekintik fő szakterületüknek.

    A rendezvényre 22 országból érkeztek előadások, a hallgatóság 24 országból érkezett. A tudományos előadások két párhuzamos szekcióban folytak, szekciónként általában 2-2 vezérelőadással (keynote lecture). Az előadások fő témakörei között megemlítendő az élelmiszerbiztonság, az élelmiszer-feldolgozás, a táplálkozási farmakológia, a mesterséges táplálás, és fitoterápia, tehát eléggé széles kört öleltek fel az előadások. A két nyitó (plenáris) előadásban Dudits Dénes akadémikus beszélt a génszerkesztésről, majd Bánáti Diána professzor, az International Life Science Institute Főigazgatója ismertette a mára már kiforrott európai élelmiszerbiztonsági jellegzetességeket. Az előadások közül kiemelhető a belga De Meesters professzor előadása, melyben a tojás foszfatidok komputertechnikában történő felhasználására mutatott be futurisztikus fejlesztési eredményeket, vagy Calder professzor zsírsavakkal gyulladásos betegségek kezelésében elért komoly előnyöket bemutató előadása. Vezérelőadások hangzottak el az ígéretes, antidiabetikus hatásúnak tűnő lipoxin A4-ről, a napjainkban oly népszerű kutatási téma, a görögszéna (Fenugreek) széleskörű gyógyhatásainak bizonyítékairól, az olajos magvak vaszkuláris hatásáról, az egyes élelmiszerek inzulin-értékenységet befolyásoló effektusáról, növényi eredetű élelmiszerek diverzitásának jelentőségéről, a bioaktív vegyületek funkcionális élelmiszerekben betöltött valós szerepéről, az immunmodulátor hatású étrendkiegészítőkről és még sok más izgalmas témáról. Aktívak voltak a hazai előadók is, a Debreceni Egyetemről Szilvássy Zoltán professzor az inzulin érzékenység területén végzett ígéretes kutatásairól, Rurik Imre professzor az elhízás gazdasági jelentőségéről beszélt. A német Heiner Boeing professzor a táplálkozási evidenciákról fejtette ki gondolatait. Kimagasló volt még a kongresszus programjába illesztett Chronobiology szimpózium is, melynek keretében az amerikai Cornelissen professzor, továbbá három másik előadó mesélte el az idén Nobel-díjjal kitüntetett téma  fejlődésének lépeseit, s tették saját kutatási eredményeikkel még szemleletesebbé a kronobiológia jelentőségét. Ugyancsak felkeltette az érdeklődést az elhízással foglalkozó szekció, melyben a betegség egészségügyi vonzata mellett annak anyagi terheit is bemutatták, s megvitatták az előadók. A fentieken túl a Gálavacsorán számos díj kiosztása mellett kihirdették az International College of Nutrition közgyűlésén megszavazott új tisztségviselőket. A következő évre az elnöki funkciót Télessy István (Magyarország), a főtitkári feladatokat pedig Toru Takahashi (Japán) tölti be. A budapesti rendezésű, de nemzetközi kutatói fórum arra is alkalmat teremtett, hogy a rendezvényen 23 hazai előadó bemutathassa új kutatási eredményeit, s szert tehessen új kapcsolatrendszerre. A résztvevők szakmailag gazdagodva zárhatták a három napos rendezvényt. A jövő évi kongresszus az indiai Ahmadabadban lesz.

    Télessy István dr.

Vissza a hírekhez

Vándorgyűlés Szeged, 2022. október 20-22.  
PhD konferencia 2023
PhD konferencia 2023